Een dag na de eerste uitzending van ‘Tygo in de psychiatrie’ zat ik in een zaal vol psychologen en coaches tijdens het congres Positieve Psychologie. In de uitzending werd de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie belicht. Een wereld waarin diagnostische labels domineren en minder wordt gekeken naar de persoon en diens behoeften. Waar bewegingen als positieve psychologie en positieve gezondheid steeds verder oprukken in de (gezondheids)zorg, lijkt de psychiatrie haar deuren nog grotendeels gesloten te houden.

Tijdens de uitzending denk ik aan het verhaal dat ik geregeld vertel over de psychologische basisbehoeften. Dat aandacht voor autonomie, competentie en verbondenheid zo belangrijk is voor het gevoel van welbevinden en veerkracht. En dat het huidige tijdperk kansen biedt om juist daar meer op in te steken, zodat je ook daadwerkelijk aandacht hebt voor de mens en waarde kunt toevoegen aan iemands leven. Een beetje meer aandacht voor deze behoeften zou mijn inziens binnen de psychiatrie geen kwaad kunnen.

Terug naar het congres. Het belang van aandacht voor het menszijn wordt ook hier benadrukt. Er worden verschillende recente wetenschappelijke onderzoeken aangehaald die het belang van de aandacht van de psychologische basisbehoeften aanstippen, zowel in partnerrelaties als in de relatie tussen coachees en coaches. Recentelijk heeft de Open Universiteit een onderzoek gepubliceerd over de relatie tussen coachees en coaches. En wat blijkt: coachees die positief zijn over de samenwerking met de coach rapporteerden een hogere mate van persoonlijke groei en doelrealisatie dan coachees die minder positief zijn over de samenwerking. Deze verbanden worden verklaard door de mate waarin een coachee zich ondersteund voelde in zijn/haar psychologische basisbehoeften.

Mijn hart maakt hierna weer een klein sprongetje, klaar om nog meer mensen te overtuigen van het belang van aandacht voor de psychologische basisbehoeften. En zo op kleine schaal bij te dragen aan de beweging naar meer aandacht voor het mens zijn.

Meer weten over de toepassing van de deze inzichten? Kom naar de workshop positieve psychologie.